zaterdag 28 april 2012

Huisje

Nee, ik was ze nog niet vergeten, de huisjes... Integendeel! Tussen de bedrijven door is er toch weer eentje in elkaar geknutseld. Compleet met paars dakje. Ik durf het bijna niet te zeggen (de echt fanatieke huizenbouwers onder ons lachen mij vierkant in mijn gezicht uit!), maar dit is mijn nummer vijf... En geloof het of niet: nummer zes is in de maak!

zaterdag 21 april 2012

Lisa's Flower Garden

Zo. Het eerste pakketje van Lisa's Flower Garden (BOM bij Quilt it & Dotty) is af. Vijf ninepatchblokjes en vier wolapplicatiebloemetjes zitten in elkaar. Mooie stofjes in fraaie op elkaar afgestemde kleuren. De bloemen, gemaakt van zachte wolletjes, heb ik met twee draadjes DMC op de ondergrond gefestonneerd. De blokjes zullen straks allemaal "op de punt" tot een grote quilt aan elkaar gezet worden: een vrolijk gezicht!

Het volgende pakketje heb ik al in huis: weer prachtige stoffen voor de ninepatches en verschillende mooie wolletjes voor de bloemen. Ik ga gauw verder!

vrijdag 13 april 2012

Civil War Diary Quilt

Weer een blok van de Civil War Diary Quilt erbij: het heet Victuals en het is mijn twintigste blok. Op veler verzoek heb ik alle twintig blokken maar eens bij elkaar gelegd en op de foto gezet. Ik vind het zelf erg leuk, al dat paars... Hier en daar lijken de kleuren op de foto veel blauwer dan ze in werkelijkheid zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Ik vind het nog steeds verbazingwekkend om te zien hoeveel verschillende tinten paars er zijn. Mijn voorraad paarse lapjes is nog lang niet uitgeput, dus ik ga gewoon weer verder met het volgende blok!

zaterdag 7 april 2012

Mijn eersteling

Deze week zag ik op verschillende blogs "eerste quilts" langskomen. Dat zette me aan het denken... Zou ik ook...? Het was een hele beslissing, maar vooruit dan maar... met de billen bloot!

't Is immers een heel dubieus quiltje... Ken je de website van The Worst Quilt in the World Contest? Moet je hier maar eens kijken. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn eerste quilt hier best hoge ogen zou gooien. Het lijkt immers wel wat, maar als je goed kijkt, blijkt er van alles mis te zijn...

Het is nu net drie jaar geleden. Ik was enorm gefascineerd door lapjes, kleuren en intrigerende patronen, en keek mijn ogen uit op de verschillende quiltersweblogs. Ik wilde dit zo graag ook eens proberen! Afijn, mijn eerste lapjesaankoop in mooie kleurtjes was snel gedaan en inmiddels had ik het boek Succesful Scrap Quilts in mijn bezit, dat de geruststellende ondertitel from simple rectangles draagt. Vol goede moed ging ik aan de slag, met balpen en kartonnen rechthoekige malletjes, en liet de naaimachine snorren. Sjonge, wat een karwei, het aan elkaar stikken van die 128 lapjes tot een geheel van zo'n 50 cm in het vierkant.

Wat er misging weet ik nog steeds niet, maar ik moet iets verkeerd begrepen hebben bij het overnemen van de afmetingen. En dan vooral bij de naadtoeslag, een woord dat sowieso in mijn woordenboek nog niet voorkwam.

De zestien blokken in contrasterende kleuren bleken, in elkaar gezet, ineens niet meer uit gelijkvormige lapjes te bestaan... Ik ging - blik op oneindig, verstand op nul - stug door met het aan elkaar naaien van de zestien blokken en tot mijn nog steeds niet geringe verbazing werd het uiteindelijk wel een keurige lap van 50 bij 50. Tussenvulling en een stuk gordijnstof als achterkant eronder en hup: op de naaimachine en doorstikken "in the ditch". Biesje erom en klaar was mijn eerste quilt.

Hij heeft zelfs nog even in de huiskamer gehangen.

Inmiddels doe ik alles met de hand en heb ik een hoop bijgeleerd. Maar als ik m'n eerste quilt nu boven op de overloop zie hangen - hij blijft dierbaar - moet ik toch steeds even denken aan The Worst Quilt in the World Contest en kan ik een glimlach niet onderdrukken...