woensdag 27 november 2013

William Morris

Nee, dit is nog niet af, hoor!
Dit is "slechts" een (prachtig!) plaatje van hoe het moet worden...

Zo ziet het er bij mij uit:
Een borduurpakket van Beth Russell Needlepoint gebaseerd op een patroon van William Morris.
Een van mijn grote liefdes: William Morris (1834-1896). Een bijzondere ontwerper in het Victoriaanse Engeland. En een van de drijvende krachten achter de Arts and Crafts Movement, de kunstnijverheidsstroming die zich keerde tegen de opkomende massaproductie en het ambachtelijke handwerk weer in ere wilde herstellen.

De schitterendste ontwerpen van stoffen, behangsels, wandtapijten, maar ook van meubels, boekomslagen en glas-in-loodramen van de hand van Morris en zijn kompanen (Edward Burne-Jones, Ford Madox Brown, Philip Webb, om er enkele te noemen) zijn bewaard gebleven. En worden nog steeds door velen bewonderd en gewaardeerd.
Quilthistorica Barbara Brackman ontwierp voor Moda de lijn A Morris Tapestry op basis van patronen van William Morris. Ik ben in het gelukkige bezit van een heel mooie jelly roll van deze lijn. Prachtige gestileerde bloemen- en plantenmotieven in de voor Morris zo kenmerkende kleuren. Voorlopig toch echt te mooi om de schaar erin te zetten...
Gelukkig kan ik mijn Morrisliefde de komende tijd met minder schroom kwijt in het borduren van dit geweldige kussen. De strengen handgeverfde wol in de mooiste kleuren (vooral dat prachtige blauw...) zullen ooit omgezet zijn in talloze halve kruissteekjes.
Een mooie ambachtelijke klus, zoals William Morris het graag zou zien...

woensdag 20 november 2013

Sterretjes

 Sterretjes worden hier ook nog steeds gemaakt. Deze keer weer eens met behulp van de fussy-cuttingtechniek, waarbij je met behulp van het patroon in de stof de meest fantastische resultaten met heuse kaleidoscoopeffecten kunt bereiken.
Ik werd geholpen door dit boek van Jinny Beyer (gevonden op Marktplaats): Soft-Edge Piecing, dat helemaal gaat over het speelse gebruik van de motieven in de stof. Jinny Beyer ontwierp zelf vele stoffen en tot mijn grote verrassing bleek het lapje met randstof dat ik uit mijn verzameling had geplukt om hier eens mee te experimenteren ook een ontwerp van Jinny Beyer te zijn! Ik denk dat deze twee sterretjes mede daarom best aardig gelukt zijn...
Zo zijn er toch weer een paar sterretjes in wording aan het nog kleine verzamelingetje toegevoegd.
 En er komen er nog meer bij: het voorbereiden gaat razendsnel met het stempeltje van Quilt it & Dotty, de Tilburgse quiltwinkel. Dit 'lapje in voorbereiding' is uit de paarselapjesruil die ik een poosje geleden deed met Anita van het blog Jet en Zus (zie ook dit logje). 
Bij dezelfde Anita won ik vorige week deze erg leuke en verrassende give-away: BladCadeau, een abonnement op een tijdschrift naar keuze, plus nog een paar fraaie paarse lapjes. Erg leuk en erg blij mee! Nogmaals bedankt Anita!

donderdag 14 november 2013

Civil War Diary Quilt

Mijn 39ste blok van de Civil War Diary Quilt, The Longest Morning, is af. Met zijn 28 stukjes was het niet één van de moeilijkste blokjes tot nu toe. Wel is het dit keer een beetje een speciaal blok.

Inge van het blog Chevremont zal twee van de gebruikte paarse stofjes herkennen. Een paar weken geleden besloten Inge en ik tot een "paarselapjesruil": zij is bezig met een schitterende vingerhoedjestop in talloze paarstinten en mijn Civil War Diary Quilt in wording wordt ook met uitsluitend paarse stofjes gemaakt. We zijn dus allebei blij met nieuwe paarse input.
Het had wat voeten in de aarde (zowel het Belgische als het Nederlandse postbedrijf hebben ons beide aardig wat extra werk bezorgd...), maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen met onze zendingen. (De foto maakt de lapjes - zoals altijd - veel blauwer dan ze in werkelijkheid zijn...)
Nogmaals bedankt, Inge!

Kijk ook even bij Mascha: zij heeft ook weer een nieuw blok van de Civil War Diary Quilt gemaakt.