woensdag 9 oktober 2013

Historische aanwinst

 Stel je voor...

Rusland, rond 1900...

Een vrouw gaat met haar gezin op weg en verlaat, gedwongen door de machthebbers, huis en haard... Bepakt met zoveel mogelijk bezittingen stuit ze op onbegrip van haar familieleden, als ze - koppig - ook haar map met oude Russische borduurpatronen bij de waardevolle spullen stopt en met zich meesjouwt, op weg naar Frankrijk.

Verbannen uit het vaderland. Maar nog in het bezit van een beetje "vroeger". En vooral: in het bezit van de zekerheid van een grote troost, geboden door het vooruitzicht van vele uurtjes borduren - in den vreemde - aan traditionele, Russische patronen...
 Stel je voor...

Frankrijk, rond 2000...

Een man van Russische afkomst vindt in zijn ouderlijk huis een oude, maar onbeschadigde map met borduurpatronen. Hij geeft de map aan een vriendin van wie hij weet dat ze graag borduurt. Zij is er blij mee en borduurt talloze randen en motieven van de oude Russische patroonvellen.

Wanneer ze ziek wordt, geeft ze de map op haar beurt door aan haar goede vriendin Monique Lyonnet, van de stoffen- en fourniturenwinkel La Croix & La Manière in Parijs.
 Stel je voor...

Parijs, oktober 2012...

Op initiatief van Monique Lyonnet produceert de Franse uitgeverij Marabout een integrale facsimile-uitgave van alle 18 nog volledig intacte vellen met borduurpatronen uit de oorspronkelijke Russische map uit 1887.

Een fantastisch historisch document, dat nu gewoon verkrijgbaar is bij de Franse (internet)boekwinkels: de oude patronen zullen nagemaakt worden door vele borduursters van de 21ste eeuw...
Stel je voor...

Rotterdam, oktober 2013...

In ons huis arriveert een groot pakket, waarin zich tot mijn verrassing deze prachtige portfolio bevindt...

Ik ben een gelukkig mens.

11 opmerkingen:

 1. Hi is dat geen prachtig verhaal om in handwerken zonder grenzen te plaatsen of in ieder geval aan te bieden??? als je het hebt over geen grenzen past dit verhaal wel. Prachtige randen zeg............gr twink

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal, schitterende patronen!! Fijne dag knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan het me helemaal voorstellen. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig, ik heb deze map ook!
  Een paar jaar geleden woonde een broer van mij in Parijs. Om de hoek liep ik bij toeval tegen de geweldige winkel van Monique Lyonnet aan. Daar heb ik ook deze map gekocht. Ik dacht laatst nog dat ik daar iets uit wil gaan maken.
  Veel plezier ermee!
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad, wat een schat is door de jaren heen gekoesterd en bewaard gebleven! Ik wens je heel veel plezier met deze gave steekjes, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig verhaal. Heel veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een spannend verhaal, met zo'n gelukkig einde! Heel veel plezier met die prachtige patronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige aanwinst. En wat een mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. daar zou ieder borduurhart sneller van kloppen! Wat een prachtige aanwinst voor je....daar komt vast nog iets moois uit voort ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi verhaal over een boek met fantastische randen.

  BeantwoordenVerwijderen