zondag 24 augustus 2014

Gehaakte deken

 De gehaakte deken vordert intussen gestaag.

Hoewel ik niet graag haak met warm weer en de deken in de warme weken in juli dus een poosje heeft stilgelegen, ben ik weer helemaal "bij". Het is nu weliswaar minder goed weer om vakantie te vieren, maar prima weer om te haken! De deken bestaat inmiddels uit 109 toeren, gehaakt in 34 weken.
 Al hakende realiseerde ik me, dat ik het inmiddels al bijna 50 jaar doe.

Als kleuter leerde ik haken van mijn oma. Oma (geboren in 1902, overleden in 1987) logeerde vaak bij ons, eerst met opa, later alleen. En in die weken dat ze bij ons was, had ze altijd van alles te handwerken bij zich. Ze haakte wat af, daar bij ons thuis op de bank. Op mijn aandringen leerde ze me de eerste beginselen van de lossen, vasten en stokjes.

Ik moest daar toch ineens aan denken, bij het zien van mijn steeds groter wordende deken.
Ter herinnering aan mijn oma hierbij een foto van enkele van de 24 gehaakte pannenlappen die ik van haar kreeg "voor mijn uitzet", toen ik het ouderlijk huis verliet. We gebruiken ze nog dagelijks. Voor al haar kleinkinderen haakte ze een set van 24 pannenlappen van dit patroon.

Elf kleinkinderen had ze… en het einde kwam voordat ze de 264 pannenlappen af had… Mijn moeder, de oudste van haar kinderen, die minstens zo veel handwerkte als oma, nam het "stokje" van haar over en voltooide de laatste tientallen. Mijn moeder had het haken - en het patroon van de pannenlappen - immers al net zo met de paplepel van haar ingegoten gekregen...

6 opmerkingen:

 1. handwerken zit duidelijk in de familie. mijn ene oma breide heel veel en de andere haakte en borduurde. alleen heb ik ze niet lang genoeg mogen kennen om veel van hen te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je deken wordt erg mooi! En erg mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij wordt prachtig Marjan. Heb hem het weekend ook bijgewerkt. Liep 4 weken achter. Wat een leuke herinnering aan je oma. Ik heb nooit een opa of oma gekend, die waren allemaal al overleden toen ik geboren werd. Fijne maandag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je dekentje wordt mooi en lekker vrolijk. Wat een leuk verhaal van de pannenlappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi gehaakt dekentje ! Je houdt het vol net zoals je oma. Wat een leuk aandenken die pannenlappen. Daar heeft ze goed over nagedacht. Bedankt voor het verhaal, want het deed me ook denken aan mijn grootma die nog kousen bleef breien tot ze 100 jaar werd. (ik had witte en knalgele sportkousen. Dit zouden de jongeren nu niet meer dragen..)

  BeantwoordenVerwijderen