zaterdag 1 november 2014

Romantische mode

 In het Gemeentemuseum in Den Haag is (nog tot en met 22 maart 2015) een geweldige tentoonstelling te zien: Romantische mode - Mr Darcy meets Eline Vere. Als je iets hebt met kostuumdrama's zoals Pride and Prejudice en Downton Abbey moet je er absoluut naar toe...
 "Ruisende zijde, adembenemende borduursels, ruches en grote crinolines. Wollen maatkleding voor dandy’s en chique baljurken voor ladies." Zo luiden de beginregels over deze expositie op de site van het Gemeentemuseum. En daarmee is geen woord te veel gezegd.
 Het Gemeentemuseum bezit een bijzonder fraaie, enorme collectie kledingstukken uit verschillende periodes. Voor deze tentoonstelling over kledij uit de 19de eeuw zijn heel wat japonnen speciaal gerestaureerd.
De tentoonstelling begint met de tijd van Pride and Prejudice: het boek van Jane Austen dat zo prachtig verfilmd is. Wie kent niet de ingewikkelde love story van Elizabeth Bennett en Mr Darcy… Hoe fantastisch is het dan, dat je als bezoeker van deze expositie, bijna aan het eind, wordt verrast met HET pak van Mr Darcy (Colin Firth) uit de beroemde vijverscène...
 En voort gaat het in de tijd…
De tailles zakken weer wat en de rokken gaan verder uitstaan, uiteindelijk geholpen door reusachtige crinolines, waarvan ook een origineel voorbeeld op de tentoonstelling te zien is. De stoffen hangen ruim over deze enorme hoepels en het is geweldig om met je neus op al deze materialen te kunnen staan...
 
Japonnen voor alle gelegenheden, soms in felle kleuren, dan weer wat gedekter... 
 Japonnen met de prachtigste borduursels… het idee dat al die platsteekjes met de hand werden gemaakt…
 

En dan het idee - waar in de tentoonstelling ook ruimschoots aandacht aan wordt besteed - dat de couturiers van vandaag zich nog steeds laten inspireren door de mode van die tijd en de technieken van toen.

Zoals Vivienne Westwood, maar ook onze eigen Jan Taminiau: wie herinnert zich niet de adembenemende creaties die Máxima droeg op de dag van de kroning… Allebei onnavolgbaar mooi met de hand geborduurd… (voor de duidelijkheid: deze japonnen hangen uiteraard niet op deze expositie)
 Als klap op de vuurpijl eindigt de tentoonstelling met vier japonnen uit de tv-serie Downton Abbey. Voor de fans - waarvan ik er een ben - één van de vele hoogtepunten van deze expositie: jurken gedragen door Lady Grantham, Lady Sybil en Lady Edith.
 Weliswaar producten van de 21ste eeuw, maar ook schitterend met de hand geborduurd.
 

De catalogus (die - ik kan het niet laten om dat hier ook even te vermelden - nu ook gewoon hier is te bestellen) is om van te smullen. Boordevol prachtige foto's leest hij als een spannend boek, met al die details die je inderdaad allemaal wil weten...

Een absolute aanrader, zowel boek als tentoonstelling!
Dank je wel, Bert, voor het maken van al deze geweldige foto's!

5 opmerkingen:

 1. Mooie tentoonstelling met zeer aangenaam gezelschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er geweldig uit. Bedankt voor de tip. Fijne zondag verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig die jurken, ik hoop ook snel te gaan samen met een stel vriendinnen (waarvan er twee Engelse literatuur hebben gestudeerd).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige foto's. Echt genieten. Ik ga kijken of ik er ook heen kan gaan want het ziet er geweldig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. What pretty fabric and details in the clothing!

  BeantwoordenVerwijderen