dinsdag 5 mei 2015

Tapisserie de Bayeux

 Een borduurwerk uit de 11de eeuw… Bijna duizend jaar oud… Het is bijna niet te geloven dat het in zo'n goede staat bewaard is gebleven.

Dit beroemde kunstwerk met zijn ongelooflijke afmetingen (ongeveer 50 cm hoog en bijna 70 meter lang) waarin de overwinning van Willem de Veroveraar in de Slag bij Hastings in 1066 als een stripverhaal avant la lettre wordt getoond, bezocht ik vorige week tijdens ons weekje Normandië.
 In Bayeux - een stadje vlakbij Omaha Beach, één van de landingsstranden van D-Day, 6 juni 1944 - wordt het borduurwerk tentoongesteld in een oud seminarie, in een lange, donkere gang. Een merkwaardige ervaring, om met een audio-apparaatje aan je oor in sneltreinvaart langs alle beelden te worden geleid. En tegelijk zo indrukwekkend, dat je na afloop blij bent met het prachtige boek waarin alle scènes volledig staan afgebeeld en waarin je alles nog eens rustig kan nalezen.
 Prachtig om te zien hoe details zijn weergegeven, in kleurige wollen borduursteken op gebleekt linnen. Hierboven wordt bagage vervoerd naar de schepen, waarmee Willem en zijn mannen vanuit Normandië vertrekken naar Zuid-Engeland: maliënkolders, voorraden en wapenuitrustingen. 
Hierboven de overtocht naar Engeland. 

Je kunt in dit gedeelte goed zien hoe er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde Point de Bayeux: de Bayeux-steek. In het kort komt die hierop neer: met steelsteekjes wordt een op te vullen gedeelte gemarkeerd. Daarbinnen worden lange platsteken gemaakt, die vastgezet worden met overdwarse "haarspeld"-steken. Deze overdwarse lijntjes worden op hun beurt weer met kleine steekjes vastgezet. Zo kunnen grote vlakken in één of meerdere kleuren worden opgevuld.
En hier zie je hoe één van de mannen met blote benen te water gaat met het anker. Rechts Willem, die hier nog hertog is. Na de Slag bij Hastings zal hij koning van Engeland zijn.
 En hierboven een gedeelte van de strijd, die verderop steeds bloediger zal worden, maar waar Willem de Veroveraar als winnaar uit zal komen.

Het Tapisserie de Bayeux: een op wonderbaarlijke wijze vrijwel intact bewaard gebleven prachtig stuk Middeleeuwse naaldkunst uit het einde van de 11de eeuw.
 Wist je dat je gedeeltes uit het Tapisserie de Bayeux zelf kunt namaken? Moet je hier eens kijken: http://www.bayeux-broderie.com. (Maar pas op, want je bent zo verkocht! Ik spreek uit ervaring...)

8 opmerkingen:

 1. Mooi Marjan, petje af voor zo'n project. We gaan het volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wouw wat een project, maar het zal schitterend worden, kijk er naar uit om te zien naar de ontwikkeling hiervan
  veel succes met het borduren
  Fijne dan uit een regenachtig Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vreselijk mooi en wat leuk dat je daaraan gaat beginnen. Ben erg benieuwd naar je updates.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi, succes met de grote mooie klus.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh geweldig, kan niet wachten totdat je je eerste steekjes laat zien...... Ken je het boek van Kylie Fitzpatrick "Het Wandtapijt"?
  Steekjesgroetjes van huis tot huis, Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marjan ik ben afgelopen zaterdag naar een lezing geweest over deze borduurwerken .

  Ze behandelde dit boek,

  Hier jaren gelden in Skog, heb ik over geschreven op mijn site, hebben ze een bayoux gevonden, en gerestaureerd , het originele hangt in Stockholm en wat je hier ziet is een kopie

  Groetjes uit Zweden

  (http://zweden-johanna.blogspot.se/2015/05/skog-kerk.html

  BeantwoordenVerwijderen