zaterdag 7 april 2012

Mijn eersteling

Deze week zag ik op verschillende blogs "eerste quilts" langskomen. Dat zette me aan het denken... Zou ik ook...? Het was een hele beslissing, maar vooruit dan maar... met de billen bloot!

't Is immers een heel dubieus quiltje... Ken je de website van The Worst Quilt in the World Contest? Moet je hier maar eens kijken. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn eerste quilt hier best hoge ogen zou gooien. Het lijkt immers wel wat, maar als je goed kijkt, blijkt er van alles mis te zijn...

Het is nu net drie jaar geleden. Ik was enorm gefascineerd door lapjes, kleuren en intrigerende patronen, en keek mijn ogen uit op de verschillende quiltersweblogs. Ik wilde dit zo graag ook eens proberen! Afijn, mijn eerste lapjesaankoop in mooie kleurtjes was snel gedaan en inmiddels had ik het boek Succesful Scrap Quilts in mijn bezit, dat de geruststellende ondertitel from simple rectangles draagt. Vol goede moed ging ik aan de slag, met balpen en kartonnen rechthoekige malletjes, en liet de naaimachine snorren. Sjonge, wat een karwei, het aan elkaar stikken van die 128 lapjes tot een geheel van zo'n 50 cm in het vierkant.

Wat er misging weet ik nog steeds niet, maar ik moet iets verkeerd begrepen hebben bij het overnemen van de afmetingen. En dan vooral bij de naadtoeslag, een woord dat sowieso in mijn woordenboek nog niet voorkwam.

De zestien blokken in contrasterende kleuren bleken, in elkaar gezet, ineens niet meer uit gelijkvormige lapjes te bestaan... Ik ging - blik op oneindig, verstand op nul - stug door met het aan elkaar naaien van de zestien blokken en tot mijn nog steeds niet geringe verbazing werd het uiteindelijk wel een keurige lap van 50 bij 50. Tussenvulling en een stuk gordijnstof als achterkant eronder en hup: op de naaimachine en doorstikken "in the ditch". Biesje erom en klaar was mijn eerste quilt.

Hij heeft zelfs nog even in de huiskamer gehangen.

Inmiddels doe ik alles met de hand en heb ik een hoop bijgeleerd. Maar als ik m'n eerste quilt nu boven op de overloop zie hangen - hij blijft dierbaar - moet ik toch steeds even denken aan The Worst Quilt in the World Contest en kan ik een glimlach niet onderdrukken...

9 opmerkingen:

 1. Ondanks dat veel je toen nog vreemd was is het toch een LEUK 1e quiltje! FIjne paasdagen, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind het wel een leuke hoor! (ja, die haat-liefde verhouding met onze eerste quilt, ik ken het gevoel!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie verhaal om te lezen en wat een leuke quilt is dit. Kan me voorstellen dat hij je erg dierbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kende die wedstrijd dus niet en heb er even rondgeneusd, nu da jouwe is echt geweldig vergeleken bij die daar! En zo'n eerste is gewoon dierbaar, toch? Fijne Paasdagen
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel mooi quiltje, je eersteling...
  Trouwens, al je projecten vind ik zo mooi en netjes gedaan!!!
  Fijne Pasen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit quiltje past absoluut niet in de rij van de misslukkelingen.
  Het is niet perfect, maar dat hoeft ook niet.
  Voor een 1-ste quilt is dit een prima exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze zeggen altijd dat je je eerste quilt moet koesteren. Bij mij was mijn tweede quilt een totale mislukking; een wit op wit quilt. Vreselijk ding.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amaai! Dat is wel een super-quiltje en dat voor je eerste, gefeliciteerd! groetjes Carine-Patchworkstarblogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je eerste blijft je toch dierbaar!
  mijn eerste is ook een lap van......stukjes stof aan elkaar, er zit geen spanning, niets in!!
  maar toch, het begin was er.....
  groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen