woensdag 27 november 2013

William Morris

Nee, dit is nog niet af, hoor!
Dit is "slechts" een (prachtig!) plaatje van hoe het moet worden...

Zo ziet het er bij mij uit:
Een borduurpakket van Beth Russell Needlepoint gebaseerd op een patroon van William Morris.
Een van mijn grote liefdes: William Morris (1834-1896). Een bijzondere ontwerper in het Victoriaanse Engeland. En een van de drijvende krachten achter de Arts and Crafts Movement, de kunstnijverheidsstroming die zich keerde tegen de opkomende massaproductie en het ambachtelijke handwerk weer in ere wilde herstellen.

De schitterendste ontwerpen van stoffen, behangsels, wandtapijten, maar ook van meubels, boekomslagen en glas-in-loodramen van de hand van Morris en zijn kompanen (Edward Burne-Jones, Ford Madox Brown, Philip Webb, om er enkele te noemen) zijn bewaard gebleven. En worden nog steeds door velen bewonderd en gewaardeerd.
Quilthistorica Barbara Brackman ontwierp voor Moda de lijn A Morris Tapestry op basis van patronen van William Morris. Ik ben in het gelukkige bezit van een heel mooie jelly roll van deze lijn. Prachtige gestileerde bloemen- en plantenmotieven in de voor Morris zo kenmerkende kleuren. Voorlopig toch echt te mooi om de schaar erin te zetten...
Gelukkig kan ik mijn Morrisliefde de komende tijd met minder schroom kwijt in het borduren van dit geweldige kussen. De strengen handgeverfde wol in de mooiste kleuren (vooral dat prachtige blauw...) zullen ooit omgezet zijn in talloze halve kruissteekjes.
Een mooie ambachtelijke klus, zoals William Morris het graag zou zien...

12 opmerkingen:

 1. Kan me voorstellen dat je daar helemaal verliefd op bent. Echt prachtig. Heel veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is pas echt mooi!!!!!
  KUNST!
  Zo mooi om naar te kijken met al die kleurtjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi ik heb hier ook twee boeken staan van William Morris en ik wist niet dát er ook een kussens was. Ik ga ook snel op zoek want dit vind ik heeeeel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig Morris kussen. Zulke mooie kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterende motieven en kleuren. Zelfs het patroon is al mooi :-) Kan me voorstellen dat je daar met plezier aan werkt...En die jellyrol voorlopig nog maar veel aaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. So lovely!
  Greetings from Finland! :)
  Ulla's Quilt World
  Hugs, Ulla

  BeantwoordenVerwijderen
 7. warm!! heel veel plezier met borduren, hier verlies je jezelf helemaal in, volgens mj.
  groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Borduren op voorgedrukte stof vind ik altijd zo knap. Zelf tel ik veel liever. Ben benieuwd hoe hij er uitziet als hij af is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wanneer is het af? Kan niet wachten!

  BeantwoordenVerwijderen